вторник, 16 апреля 2024 г.

Книги-ювіляри 2024 року

 

Володимир Сосюра «Любіть Україну!»
До збірки увійшли кращі поезії Володимира Сосюри. Проникливі вірші поета сповнені любові й ненависті, радості та страждань, душевних злетів і падінь. Своєю щирістю, відкритістю й мелодійністю вони пробуджують ніжну любов до вишневої, «золотоокої» України.
Іван Багряний «Тигролови»
Герой роману - молодий український інженер-авіатор Григорій Многогрішний, катований, голодний, засуджений на 25 років ув’язнення, втік по дорозі до концтабору прямо посеред суворої сибірської тайги. Майор НКВС Медвин — «професійний тигролов» — розпочинає полювання на втікача…
Остап Вишня «Зенітка»
Відомий український письменник, гуморист і сатирик Остап Вишня (П. М. Губенко) вже понад півсторіччя викликають добру усмішку у читачів.
«…Із «Зеніткою» я «мучився» довгенько. Було багато сумнівів, чимало побоювань! А чи не образяться наші солдати, наші офіцери, що я їхню титанічну, героїчну, смертельну на війні боротьбу порівнюю з «війною» діда Свирида та баби Лукерки? Хоч я мав на увазі фашистську армію, а раптом комусь спаде на думку, що я — аж подумати страшно! — недооцінюю труднощів боротьби. Чи не образяться наші безстрашні соколи-льотчики, що найсмертельнішу в їхніх руках зброю — таран — я зводжу до тарана дідом бабиної спідниці? Ще тільки готуючись писати, я радився з першими моїми читачами: чи не може таке трапитися?.. А хто напевно міг сказати, трапиться чи не трапиться? Вирішив писати!» (Остап Вишня).
Іван Кочерга «Ярослав Мудрий»
В романтичній драмі «Ярослав Мудрий» Давній Київ немовби перегукувався з Києвом 1941-1943 років, що оборонявся і звільнився від фашистської неволі.
Енід Блайтон «Таємниця старого підземелля» (з серії книг «Чудова п’ятірка»)
Нарешті настало літо, а це означає, що Чудова П'ятірка знову разом! І мало того, здійсниться заповітна мрія дітей : пожити на чудовому, зовсім безлюдному маленькому острові, як справжні робінзони. До чого тут класно: море, скелі, старий корабель… Але що це? Звідки серед руїн старого корабля взялася нова валіза? І на землі видніються сліди багаття, і собака чомусь гарчить, ніби почув стороннього. «Невже ми потрапили до лігва контрабандистів?!» — із завмиранням серця думають друзі, і ось тут і лунає відчайдушний крик…
Михайло Орест «Луни літ»

Збірка віршів, написаних у 30-ті роки в Україні, де розгортаються дві теми. Перша – світ зболеної душі поета. Тиша, самотність, порожнеча, осінь, холод, зима, нерухомість, горе – реалії його творів. Жахлива й німа пуща контрастує із світлим і гармонійним лісом, який і становить другу тему збірки. Ліс – це свобода, дух, вічність, любов, найвеличніший храм.

Комментариев нет:

Отправить комментарий