среда, 3 апреля 2024 г.

Книги-ювіляри 2024

 

70 років з часу публікації (1954)
Астрід Ліндгрен «Міо, мій Міо»
В повісті шведської письменниці Астрід Ліндґрен розповідається про дивовижні пригоди юного героя — хлопчика Міо, про одвічну боротьбу добра і зла, втіленого в особі лиходія Като, про дружбу та взаємовиручку дітей, про те, що лише щирі серцем можуть подолати зло. Добро, як завжди, перемагає.
Джон Р. Р. Толкін «Володар перснів»
Дія роману відбувається в Середзем'ї, світі, який населяють ельфи, гноми, чарівники, люди та багато хто ще. Але є серед них непримітний народець гобіти, що ведуть тихе і відокремлене життя, і ніяк не беруть участь в історії Середзем'я. За винятком старого Більбо Торбина, котрий під час своїх пригод випадково здобув магічний перстень, який залишає в спадок своєму племінникові Фродо. Але це не просто магічний перстень, а Перстень Влади, який жадає отримати Темний Володар. Як тільки він його отримає, то зможе поневолити та знищити Середзем'я та всіх його мешканців. На плечі гобіта Фродо, а також його вірних супутників, лягає тягар знищити Перстень Влади. Зробити це можна тільки в одному місці — в надрах Судної Гори, в місці де мешкає сам Темний Володар.
Туве Янссон «Небезпечне літо»
Літо видалося тривожним - повінь прийшла в Долину та затопила будинок мумії-тролів. Сім'я відправилася шукати нове житло. На удачу, хвилями до берега прибило цілком підходящий будинок, який, правда, вів себе трохи дивно. У нього був дах, схожий на стулку раковини, і оберталася підлога, а якщо смикнути за шнурок - зі стелі падала картина. Ледь сімейство трохи прибралося та сіло пити чай, як з'явився один з колишніх мешканців і заявив, що цей будинок - театр. І тоді Мумі-тато береться за постановку п'єси власного твору.
Петро Панч «Гомоніла Україна»
У романі зображені події першої половини 17 століття. Автор відобразив становище українського народу напередодні визвольної війни 1648-1654 років. Це роман-дума, героїчний епос, у центрі якого народ, що бореться за свою свободу. В романі діють як історичні постаті – Богдан Хмельницький, Максим Кривоніс, так і низка вигаданих персонажів – Морозенко, Гайчур, Мітла, Півень, Ярина, Нікітін та інші. Правду історичну письменникові пощастило перетворити на правду художню.
Клайв Льюїс «Кінь і його хлопчик»
Ця дивовижна історія трапилася в ті часи, коли Нарнією правили Великий король Пітер, його брат король Едмунд і їхні сестри – королеви Сьюзан і Люсі. На південь від земель чарівної країни скнів у рабстві маленький хлопчик Шаста. Одного разу він познайомився з конем, який вмів розмовляти. Йому теж нестерпно бути рабом – і ось хлопчик і кінь Ігого разом тікають у вільну Нарнію… Багато небезпечних випробувань чекають на них, але дружба, хоробрість і віра допоможуть їх здолати.
Станіслав Лем «Із зоряних щоденників Ійона Тихого»
У книзі визнаного майстра наукової фантастики є все те, за що поціновувачі такого виду літератури люблять: іскрометний гумор, і дивоглядні ідеї, і тонка іронія, і подиву гідна мудрість. Головний герой – зоряний капітан і невтомний дослідник космосу Ійон Тихий мандрує собі світами. І що з того, що ті світи зазвичай холодні й чужі?! Зате там не відають про нудьгу і не дають собі спокою. А це вже немало.
Франсуаза Саган «Здрастуй, смуток!»

У психологічній повісті французької письменниці Франсуази Саган звучать туга за щирими глибокими почуттями, співчуття і ніжність до героїв її творів. «Здрастуй, смуток!»— перша повість письменниці, яка стала бестселером і перекладена багатьма мовами. Героїня, юна Сесіль, по-своєму розуміє, що таке Добро і Зло, і легковажить не тільки почуттями, а й долями близьких їй людей.

Комментариев нет:

Отправить комментарий