вторник, 17 октября 2023 г.

Всесвітній день хліба.

 З ініціативи Міжнародного об’єднання пекарів і кондитерів у 2006 році календарі багатьох країн світу збагатились ще на одну визначну подію – Всесвітній день хліба. Відтоді її відзначають щорічно 16 жовтня.

Борошняний виріб, який багато народів світу вважають головною їжею, має довгу історію. Понад 5 тис. р. тому перша хлібина не була схожа на сучасну, стародавні єгиптяни готували її у вигляді каші із зерен злаків. Пізніше почали випікати на гарячому камінні хлібні паляниці із грубо змеленого зерна. Вже в III тисячолітті до н. е. випікали 3 десятки сортів хліба. До європейських народів рецепт приготування борошняного продукту потрапив із Греції та Римської імперії.
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ХЛІБ
* До появи дерев’яних тарілок їжу викладали на шматки хліба.
* У давнину біла випічка була доступна вищим прошаркам суспільства, у раціоні бідних зустрічався тільки сірий та чорний хліб.
* У січні 1996 р. мексиканські пекарі спекли борошняного рекордсмена, довжина якого була 9,2 км.
* Найшвидше випекли булочку в США. Її спекли за 8 хв 13 сек.
* До Книги рекордів Гіннеса потрапив український коровай діаметром у 1,6 м, вагою 1,5 ц та висотою 65 см.
Побачити красу українського короваю та дізнатися ще більше про хліб та хлібобулочні вироби, а ще пограти в інтерактивну гру «Знайомі незнайомці» можна за посиланням ⬇️
А також на вас чекає добірка книжок та аудіоказка від Сашка Дерманського «Як хліб на стіл потрапляє»

Комментариев нет:

Отправить комментарий